Netflix’İn Yeni Stüdyosu Ortaya Çıktı: Aı İçerikler Akışa Geliyor

SaydamSaydam is verified member.

Kurucu
Yönetici
TFN Master
Netflix-voice-search.webp
Netflix, yapay zeka destekli içerik üretimini deneme aşamasından çıkarıp kendi üretim yapısının ayrı bir parçası haline getiriyor. Şirketin iş ilanları ve sektör kayıtlarında görülen bilgiler Netflix bünyesinde INKubator ya da kısa adıyla INK olarak anılan yeni bir animasyon stüdyosunun kurulduğunu gösteriyor. Bu birim üretken yapay zeka tabanlı iş akışlarıyla kısa form animasyonlar ve özel içerikler hazırlamak üzere yapılanıyor.

Netflix’in yeni AI stüdyosu kısa form animasyonlara odaklanıyor​

Netflix’in INKubator planı henüz resmi bir duyuruya dönüşmedi. Buna rağmen şirketin yayımladığı iş ilanları, yeni birim için yapımcılar, yazılım mühendisleri, CG sanatçıları ve teknik ekip rollerinde işe alım süreci yürütüldüğünü ortaya koyuyor. LinkedIn profilleri, birimin mart ayında sessizce çalışmaya başladığına işaret ediyor. Stüdyonun yönetim tarafında DreamWorks Animation, MRC Studios ve A24 Films geçmişi bulunan Serrena Iyer yer alıyor.

cuanto-cuesta-netflix.webp

Netflix iş ilanlarında INKubator’ı “yaratıcı odaklı, GenAI-native animasyon stüdyosu” olarak tanımlıyor. İlanlarda birimin uzun vadeli teknoloji stratejisinin üretken yapay zeka destekli iş akışları, sanatçı araçları ve ölçeklenebilir güvenli çoklu yapım ortamları üzerine kurulduğu görülüyor. Şirket, bu yapıyla uzun metraj kalitesinde içerik geliştirme ifadesini de kullanıyor.

Yeni yapı, ilk aşamada uzun metrajlı filmler yerine kısa form animasyonlar ve özel içerikler üzerinde çalışıyor. İş ilanlarında INKubator’ın deneysel GenAI-native üretim hatlarıyla animasyon kısa filmler ve özel projeler hazırlayacağı belirtiliyor. Bununla birlikte en az bir iş ilanı, teknolojinin ilerleyen dönemde daha uzun formatlı içeriklere taşınabileceğini de gösteriyor.

Netflix’in bu hamlesi, şirketin yapay zekayı içerik üretim hattına daha güçlü biçimde yerleştirdiği yeni dönemin parçası. Şirket, bu yılın başında Ben Affleck’in kurucuları arasında yer aldığı InterPositive’i satın aldı. InterPositive, film üretiminde görsel mantık, kurgu tutarlılığı ve eksik plan ya da hatalı ışık gibi gerçek prodüksiyon sorunlarına odaklanan yapay zeka araçları geliştiriyor. Reuters’ın aktardığı bilgilere göre Affleck, satın almanın ardından Netflix’te kıdemli danışman olarak görev alıyor.

InterPositive daha çok post prodüksiyon tarafına odaklanırken INKubator, doğrudan içerik üretim hattının içine yerleşen daha geniş kapsamlı bir yapı olarak öne çıkıyor. Bu fark, Netflix’in yapay zekayı yalnızca efekt düzeltme, sahne tamamlama ya da prodüksiyon sonrası destek aracı olarak değil, yeni animasyon formatlarının üretiminde de kullanacağını gösteriyor.

Bu gelişmenin kullanıcı tarafındaki en dikkat çekici bağlantısı Netflix’in mobil uygulamasındaki Clips akışı. Netflix, mobil uygulamasında TikTok ve Instagram Reels benzeri dikey video deneyimi sunan Clips sekmesini kullanıma almaya başladı. Bu sekmede şu an dizilerden, filmlerden ve Netflix içeriklerinden kısa klipler yer alıyor; ilerleyen dönemde podcast ve canlı etkinlik kliplerinin de bu alana eklenmesi planlanıyor.

INKubator’ın kısa form animasyonlara odaklanması, Netflix’in mobil akış tarafında daha fazla özgün kısa içerik kullanabileceği bir üretim hattı kurduğunu gösteriyor. Şirketin mevcut Clips yapısı şimdilik tanıtım ve keşif odaklı çalışıyor.

Ancak kısa form animasyon üretimi için ayrı bir AI stüdyosunun kurulması, Netflix’in sadece uzun diziler ve filmlerle değil, mobilde hızlı tüketilen içeriklerle de daha güçlü bir içerik akışı oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Netflix, üretken yapay zeka kullanımı için prodüksiyon ortaklarına yönelik kurallar da yayımladı. Şirket, yapay zeka araçlarını değerli yaratıcı yardımcılar olarak tanımlıyor ancak üretim ortaklarından planlanan GenAI kullanımını Netflix temsilcileriyle paylaşmalarını istiyor. Final teslimlere giren içerikler, oyuncu benzerliği, kişisel veri veya üçüncü taraf fikri mülkiyeti içeren durumlarda yazılı onay gerekiyor.

Geri